Hvilken behandling skal du give dit trægulv?

19 april 2021 Maya Hindsberg

Skal du vælge at behandle dit gulv med lak, sæbe eller olie? Skal der behandles med lud først? Det er et normalt spørgsmål, når man har fået slebet sit gulv, da gulvslibning og efterbehandling går hånd i hånd. Du kan evt. spørge gulvkanonen til råds eller læse med her.

Grunden til at du bliver nødt til at overfladebehandle dit gulv er, at ubehandlet træ ikke er særligt slidstærkt, og er meget modtageligt over for både pletter, væske, snavs og ikke mindst slid. Det giver ikke et særligt pænt gulv, og det er der overfladebehandlingen kommer ind. Det giver dig mulighed for at beskytte dit gulv, samtidig med, at du kan bestemme, hvilket udseende gulvet skal have. Afhængig af dit valg af efterbehandling, vil du også skulle behandle det oftere sjældnere. Men ofte, hvis du passer ordenligt på gulvet og vedligeholder det ordenligt, så vil der kunne gå år inden det er nødvendigt.

Behandlingstyper

Den første, ludbehandlingen, er ikke rigtig en behandling, men en metode til at lysne dit gulv. Det hæmmer nemlig træets naturlige gulning, men husk at det ikke kan stå alene. Ofte er det dog populært at pare med sæbe eller oliebehandling.

Sæbebehandlingen er godt, hvis du gerne vil have en rustik, flot og naturlig overflade. Hvis det bliver udført rigtigt, er det forholdsvis modstandsdygtig, men det kræver stadig mere vask og vedligeholdelse end oliebehandlede gulve. Når du behandler gulvet med sæbe, så kan du enten vælge natursæbe eller hvidsæbe. Hvid sæbe er god, hvis du gerne vil fremhæve og bevare et hvidskuret udseende gulv. 

Oliebehandlingen er væsentlig mere modstandsdygtig, fordi olien hærder. Olien kan fås med og uden hvidpigment, som er populært at bruge, hvis man har ludbehandlet gulvet inden. Fælles er dog, at man ender med en smuk og silkemat overflade, der er modstandsdygtig over for smuds og slid.

Flere Nyheder